Άμεση ανάγκη
5+5 λόγοι για άμεση κλήση γιατρού στο σπίτι - Μέρος 2ο
Πότε ένα παιδί είναι αρκετά άρρωστο, ώστε να πρέπει να κληθεί ο γιατρός άμεσα στο σπίτι ή να πρέπει να μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο; Όλοι οι γονείς έχουν τις ίδιες ανησυχίες, όμως, δεν είναι πάντα βέβαιοι για το τι πρέπει να κάνουν την κρίσιμη στιγμή.
Σήμερα αναφέρουμε ακόμα πέντε καταστάσεις, που είναι επείγουσες και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, αλλά κυρίως με ψυχραιμία. Ένα παιδί, που ασθενεί, παίρνει δύναμη από τους γονείς του, όταν τους βλέπει βέβαιους ότι ξέρουν να το φροντίσουν… και ας μην γνωρίζουν τι να κάνουν, στην ουσία. Το αίσθημα της ασφάλειας αποτελεί μεγάλο φάρμακο.
- Χτύπημα στο κεφάλι. Εάν το παιδί σας χτυπήσει στο κεφάλι και χάσει τις αισθήσεις του, πρέπει να καλέσετε αμέσως το 166. Χωρίς χρονοτριβές! Εάν όμως απλά κλαίει, δεν μπορείτε να ξέρετε εάν έχει πάθει κάτι. Παρακολουθήστε το για τις επόμενες ώρες και εάν κάνει πάνω από μια φορά εμετό, φαίνεται αποπροσανατολισμένο, έχει υπνηλία ή τρέχει κάποιο υγρό από τη μύτη ή το αυτί του, πηγαίντε στο νοσοκομείο επειγόντως. Επίσης, ελέγξτε για παν ενδεχόμενο το τριχωτό της κεφαλής του παιδιού για τυχόν ανοικτό τραύμα, που χρειάζεται ράμματα ή για κάποιο κάταγμα.
- Περίεργες ακαθαρσίες. Όταν τα κακάκια του παιδιού σας είναι σαν «ζελέ» ή έχουν μέσα αίμα και είναι υδαρή, πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο, γιατί το παιδί μπορεί να έχει μια απλή γαστρεντερίτιδα ή κάτι πολύ πιο σοβαρό.
- Οίδημα βλεφάρων. Είναι σύνηθες να πρήζονται τα ματάκια ενός παιδιού, αλλά εάν παράλληλα συνυπάρχει και πυρετός, το παιδί μπορεί να νοσεί από λοίμωξη των παραρρίνιων κόλπων, νόσο που θεραπεύεται στο νοσοκομείο. Παρατηρήστε, λοιπόν, εάν τα βλέφαρα του παιδιού σας είναι κόκκινα και πρησμένα και εάν σε διάστημα μερικών ωρών έχει κλείσει όλο το ματάκι του, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην κίνηση. Εάν συμβαίνει αυτό σπεύσατε στο νοσοκομείο.
- Κοιλιακός πόνος. Εάν ένα παιδί έχει κοιλιακό πόνο, ασταμάτητο και έντονο, για περισσότερες από 2 ώρες, μπορεί να έχει κρίση σκωληκοειδίτιδας. Σε αυτή την περίπτωση ο πόνος αρχικά εντοπίζεται, συχνά, γύρω από τον αφαλό και στη συνέχεια, εγκαθίσταται στο δεξί κάτω τεταρτημόριο της κοιλιακής χώρας. Χρειάζεται νοσοκομείο για να αντιμετωπιστεί. Οποιαδήποτε καθυστέρηση είναι εις βάρος της υγείας του παιδιού.
- Πόνος στον αγκώνα. Το χέρι του παιδιού είναι πολύ ευαίσθητο μέχρι και την ηλικία των 6 ετών, με αποτέλεσμα να μπορεί να φύγει από τη θέση του πάρα πολύ εύκολα! Έτσι είναι πολύ συχνό φαινόμενο η μετακινείται ο αγκώνας από τη σωστή του θέση μετά από έντονο τράβηγμα, και να «κρεμάει» το χέρι του παιδιού. Η κατάσταση αυτή είναι επώδυνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί από νοσοκομειακό γιατρό, ώστε να μπει και πάλι στη σωστή, λειτουργική του θέση.